
Smažená zmrzlina může letos okořenit vaši štědrovečerní večeři. Možná tak vznikne nová rodinná vánoční tradice, ke které se budete rok co rok rádi vracet. Odolat té neodolatelné kombinaci horké, lahodné čokolády a chladivé domácí zmrzliny, která se rozplývá na jazyku, je zkrátka nemožné. Příprava je navíc překvapivě jednoduchá a výsledek rozhodně stojí za to.
Jak na přípravu luxusní smažené zmrzliny?
Příprava luxusního dezertu je opravdu velice snadná, ale také levná, a pro všechny zúčastněné znamená doslova chuťovou explozi.
Vezmete část zmrzliny, vytvarujete z ní kouli, obalíte v těstíčku, opětovně zamrazíte a následně rychle osmažíte.
Podstatou smažené zmrzliny je to, že je obalená do těsta, které odděluje zmrzlinu od vysoké teploty při smažení. Tím ji chrání před rozpuštěním.
Která zmrzlina je ideální pro Vánoce?
Hitem zimních chutí jsou krémové a smetanové zmrzliny. Pro vánoční období se skvěle hodí příchutě jako vanilková, bohatá oříšková, hřejivá skořicová nebo klasická čokoládová. Kyselé sorbety, které vládnou spíše letnímu období, můžete tentokrát nechat stranou. Přesto však necháváme výběr zcela na vás.
Těsto na obalení
Těstíčko můžete vytvořit z klasických piškotů, cornflakes, kokosu nebo strouhanky. Záleží čistě na vašich preferencích. Abyste však plně docílili vánočního ladění, zkuste obalit zmrzlinu v nastrouhaném perníku s vůní vánočního koření. Na závěr přelijte zmrzlinu horkou čokoládou a uvidíte, jak se po ní zapráší.
Recept na vánoční smaženou zmrzlinu
Co budeme potřebovat:
1 l domácí zmrzliny (ideálně vanilková, skořicová, čokoládová nebo oříšková pro vánoční atmosféru)
50 g strouhanky
150 g perníku na strouhání (nebo vánočních perníčků)
2–3 vejce
1 lžička mleté skořice
4 celé hřebíčky (rozdrcené v hmoždíři nebo jemně mleté)
Špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

Postup:
- Ze zmrzliny vytvarujte koule o velikosti dlaně a dejte je alespoň na hodinu do mrazáku.
- V misce mezitím smíchejte nastrouhaný perník se strouhankou, skořicí, muškátovým oříškem a drceným hřebíčkem. V druhé misce rozšlehejte vajíčka.
- Vyndejte koule z mrazáku a obalujte ve vejci, poté v perníkové směsi a opět je uložte na další hodinu do mrazničky. Klidně je tam můžete nechat připravené i přes noc nebo několik dní.
- V hrnci rozehřejte olej a koule zprudka smažte 10 až 30 vteřin.
- Osmažené zmrzlinové koule položte na talíř a přelijte horkou čokoládou, kterou jste předtím opatrně rozpustili ve vodní lázni.
- Hotový dezert podávejte za tepla. Dobrou chuť.