Kde se vzala zmrzlina? Znali ji dávno před Kristem

Zmrzlina není výdobytkem moderní doby, ačkoli by se to na první pohled mohlo zdát. První zmrzliny se objevovaly už mnoho let před naším letopočtem. Nešlo o zmrzlinu, jakou ji známe dnes, byl to ochucený led a sníh. Ve starověkém Řecku a Egyptě ledovou hmotu ochutili medem. Peršané zase do sněhu přidávali hroznovou šťávu, případně sníh ochutili šafránem. Římský císař Nero si nechal vozit led z hor a ochucoval si ho různými ovocnými šťávami.

Arabové nebo Číňané? Kdo byl první?

Kdo vyrobil jako první zmrzlinu v současné podobě není zcela jasné. O prvenství se dohadují Arabové, Mongolové a Číňané. První přístroj na výrobu sorbetu však můžeme přisuzovat právě Číňanům. V tomto přístroji se zmrzlina nebo spíše právě sorbet, vyráběl ze směsi sněhu, ovocných sirupů a ledku. Mléko však k výrobě zmrzliny začali používat jako první Arabové. Navíc zmrzlinu začali doslazovat cukrem. Už v 10. století si na takové zmrzlině pochutnávali v Bagdádu, Káhiře nebo Damašku. A mezi jakými druhy si mohli vybrat? K dispozici byli ovocné, ořechové nebo jogurtové zmrzliny. A dokonce také zmrzlina s růžovou vodou.

Zmrzlina v evropských zemích a Americe

Zmrzlé mléčné nápoje objevil na svých cestách mořeplavec Marco Polo. A tuto úžasnou věc si samozřejmě nenechal pro sebe. Ve 13. století ji přivezl do Evropy. Konkrétně do Itálie. Zmrzlinu v pravém slova smyslu se však objevila v roce 1550, kdy Blasius Villafranca z Říma vyrobil zmraženou krémovou směs pomocí ledu prosypaného solí. Tehdy si ji nemohl pochopitelně vychutnat jen tak někdo. Prodávala se jen v nejvyšších společnostech.

Nicméně to jsme stále v Itálii. Ve zbytku Evropy ještě několik set let zmrzlinu neznali. Díky sňatku Kateřiny Medicejské a Vévody Orleánského, budoucího krále Francie, se však dostala i do dalších částí Evropy. Kateřina si totiž s sebou přivezla kuchaře, který znal recept na ovocný ledový sorbet.

Kolonisté samozřejmě přivezli recept na zmrzlinu také do Ameriky. A právě tady byl vynalezený první mrazák, kde se zmrzlina mohla uchovávat. Už v roce 1686 vznikla první francouzská kavárna, kde nabízeli zmrzlinu. V 18. století ji začali nabízet v pařížských ulicích a nastala také móda zmrzlinových salónů. V 19. století se pak začali objevovat v Londýně nové techniky výroby a také vznikl první stánek s kopečkovou zmrzlinou.

V kuchařce byl recept později

V kuchařské knize se první recept na zmrzlinu objevil v roce 1718 díky Mary Ealesové z Anglie. O 50 let později pak vydali Francouzi kuchařku, která byla plná receptů na zmrzlinu a ledové tříště.

Zajímavosti z historie zmrzliny:

  • Mongolové připravovali nápoj z velbloudího a kozího mléka, díky mrazu jim zamrzaly a stávaly se zmrzlinou.
  • První továrnu na zmrzlinu založil Jakob Fussel z Baltimoru.
  • První zmrzlinový kornoutek představil italský přistěhovalec Marcioni na Světové výstavě v St. Luis.
  • Ledovou kávu poprvé servíroval kavárník JOhann Evangelist Milani ve své kavárně na Uhelném trhu v roce 1790. Byla s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou.
  • V Praze začal s výrobou zmrzliny kavárník Philipp Paska v roce 1827, šlo o sorbet na italský způsob.
  • V Americe byl roku 1846 patentován první ruční stroj na výrobu zmrzliny.
  • Italo Marchiony si nechal v roce 1903 patentovat strojní zařízení na vaflové šálky.
  • Frederick A. Bruckman z Portlandu si doku 1912 patentoval stroj na válcování zmrzlinových kornoutů a v roce 1920 na pečení dutého pečiva, sušenek, vaflí, vaflových šálků a kornoutů.
  • V roce 1921 byla vyrobena první zmrzlina na dřevěné špachtli.

Itálie jako ten nejposlednější stát ve vývoji

Na přelomu 18. a 19. století upadala obliba zmrzliny se sekaným ovocem, oblíbené byly krémy. Paradoxně na nejnižším stupni se v tu dobu nacházela výroba zmrzlin v Itálii, kde se i v lepších podnicích prodávala stále zmrzlina na vodovém základě. Tedy sorbet. K výrobě se používali snad veškeré sladké a šťavňaté plody.

Na krémové zmrzliny se nejprve začalo používat mléko. Postupně ho samozřejmě nahradila hustá smetana, později šlehačka. Ušlehaná sladká smetana se míchala s cukrem a jemnou ovocnou mraženinou. Z takových surovin pak vznikaly delikátní mražené krémy nejrůznějších tvarů. Zmrzliny se totiž formovaly v cínovaných nádobách a klidně měly i několik částí. Často tak dostávala zmrzlina podobu zvířat, rostlin nebo postav.

Zmrzlina včera a dnes

Největší rozšíření zmrzliny mezi všechny sociální vrstvy začalo ve 20. století s rozmachem chladniček a mrazáku v cenové dostupnosti pro domácnosti. V té době začalo vznikat také velké množství cukráren a kaváren. Největší inovací a přelomem ve výrobě zmrzliny byla potom metoda nášlehu zmrzliny. Díky přidanému vzduchu zmrzlina zdvojnásobila svůj původní objem. Poté přišel také prudký vývoj zmrzlinářských strojů a ten pokračuje v podstatě do dnešních dnů.


Zdroje: