Kde se vzala zmrzlina? Znali ji dávno před Kristem

Myslíte si, že zmrzlina je výdobytek moderní doby? Opak je pravdou. Její kořeny sahají hluboko do minulosti, mnoho let před naším letopočtem. Nebyla to sice zmrzlina, jak ji známe dnes, ale spíše ochucený led a sníh. Pojďme se ponořit do fascinující historie této osvěžující pochoutky.

Zmrzlinové počátky ve starověku

Už ve starověkém Řecku a Egyptě si lidé dopřávali ledové osvěžení. Led a sníh, dovezené z hor, se ochucovaly medem. Peršané byli ještě vynalézavější – do sněhu přidávali hroznovou šťávu nebo vzácný šafrán. Slavný římský císař Nero si dokonce nechával vozit led z hor, aby si ho mohl ochutit různými ovocnými šťávami. Jak vidíte, láska k zmrzlině je stará jako lidstvo samo.

Kdo stál u zrodu moderní zmrzliny

Otázka, kdo jako první vyrobil zmrzlinu v současné podobě, není zcela jasná. O prvenství se dohadují Arabové, Mongolové a Číňané. První přístroj na výrobu sorbetu však můžeme s největší pravděpodobností připsat Číňanům. V tomto zařízení se zmrzlina, nebo spíše sorbet, vyráběl ze směsi sněhu, ovocných sirupů a ledku.

Arabovévšak udělali klíčový krok. Jako první začali k výrobě zmrzliny používat mléko a navíc ji začali doslazovat cukrem. v 10. století si na takové zmrzlině pochutnávali v Bagdádu, Káhiře nebo Damašku. A mezi jakými druhy si mohli vybírat? K dispozici byly ovocné, ořechové, jogurtové zmrzliny, a dokonce i exotická zmrzlina s růžovou vodou.

Z Orientu do Evropy a Ameriky

Cesta zmrzliny světem. Do Evropy se zmrzlinadostala díky slavnému mořeplavci Marcu Polovi. Ten na svých cestách objevil zmrzlé mléčné nápoje a ve 13. stoletíje přivezl do Itálie. Zmrzlina v pravém slova smyslu se však v Evropě objevila až v roce 1550, kdy Blasius Villafranca z Říma vyrobil zmraženou krémovou směsza použití ledu prosypaného solí – techniku, která pomáhá zmrazit rychleji a efektivněji. Tehdy si ji pochopitelně nemohl vychutnat jen tak někdo; prodávala se výhradně v nejvyšších společenských vrstvách.

Do dalších částí Evropy se zmrzlina dostala díky sňatku Kateřiny Medicejské s Vévodou Orleánským, budoucím králem Francie. Kateřina si s sebou přivezla kuchaře, který znal recept na ovocný ledový sorbet. Kolonisté samozřejmě přivezli recept na zmrzlinu také do Ameriky, kde byl vynalezený první mrazák, ve kterém se zmrzlina mohla dlouhodobě uchovávat.

Už v roce 1686 vznikla první francouzská kavárna, kde zmrzlinu nabízeli. V 18. století ji začali prodávat v pařížských ulicích a nastala také móda zmrzlinových salónů. V 19. století se pak v Londýně objevily nové techniky výroby a vznikl první stánek s kopečkovou zmrzlinou.

Recepty v kuchařkách a významné milníky

První recept na zmrzlinu se v kuchařské knize objevil v roce 1718 díky Mary Ealesové z Anglie. O 50 let později pak vydali Francouzi kuchařku, která byla plná receptů na zmrzlinu a ledové tříště.

Zajímavosti z historie zmrzliny:

  • Mongolové připravovali nápoj z velbloudího a kozího mléka, který jim díky mrazu zamrzal a stával se zmrzlinou.
  • První továrnu na zmrzlinu založil Jakob Fussel z Baltimoru (USA).
  • První zmrzlinový kornoutek představil italský přistěhovalec Marcioni na Světové výstavě v St. Luis. (USA)
  • Ledovou kávu poprvé servíroval kavárník Johann Evangelist Milani ve své kavárně na Uhelném trhu v roce 1790. Byla s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou.
  • V Praze začal s výrobou zmrzliny kavárník Philipp Paska v roce 1827, šlo o sorbet na italský způsob.
  • V Americe byl roku 1846 patentován první ruční stroj na výrobu zmrzliny.
  • Italo Marchiony si nechal v roce 1903 patentovat strojní zařízení na vaflové šálky.
  • Frederick A. Bruckman z Portlandu si v roce 1912 patentoval stroj na válcování zmrzlinových kornoutů a v roce 1920 na pečení dutého pečiva, sušenek, vaflí, vaflových šálků a kornoutů.
  • V roce 1921 byla vyrobena první zmrzlina na dřevěné špachtli.

Italský paradox a vývoj krémových zmrzlin

Na přelomu 18. a 19. století upadala obliba zmrzliny se sekaným ovocem, zatímco populární se stávaly krémy. Paradoxně, na nejnižším stupni vývoje se v tu dobu nacházela výroba zmrzlin v Itálii, kde se i v lepších podnicích stále prodávala zmrzlina na vodovém základě, tedy sorbet. K výrobě se používaly snad veškeré sladké a šťavnaté plody.

Na krémové zmrzliny se nejprve začalo používat mléko. Postupně ho samozřejmě nahradila hustá smetana a později šlehačka. Ušlehaná sladká smetana se míchala s cukrem a jemnou ovocnou mraženinou. Z takových surovin pak vznikaly delikátní mražené krémy nejrůznějších tvarů. Zmrzliny se totiž formovaly v cínovaných nádobách a klidně měly i několik částí. Často tak zmrzlina dostávala podobu zvířat, rostlin nebo postav.

Zmrzlina včera a dnes

Masová popularita a technologický skok. Největší rozšíření zmrzliny mezi všechny sociální vrstvy začalo ve 20. století s rozmachem chladniček a mrazáků, které se staly cenově dostupné pro domácnosti. V té době začalo vznikat také velké množství cukráren a kaváren. Největší inovací a přelomem ve výrobě zmrzliny byla potom metoda nášlehu zmrzliny. Díky přidanému vzduchu zmrzlina zdvojnásobila svůj původní objem. Poté přišel také prudký vývoj zmrzlinářských strojů, a ten pokračuje v podstatě do dnešních dnů, přinášejíce nám stále dokonalejší a chutnější zmrzlinu.


Zdroje: