Affogato: Perfektní spojení kávy a zmrzliny

Pokud jste milovníky opravdu lahodné zmrzliny a přitom si rádi vychutnáte šálek kávy, možná vás potěší také spojení těchto dvou věcí. Lahůdka s názvem Affogato. Jde o opravdu jednoduchý a lahodný dezert, který se skládá z horkého espressa přelitého přes kopeček zmrzliny. Vznikne tak kombinace smetanových a kávových chutí. Affogato je více než dezert. Je to prý způsob života. Připomínka toho, abyste si dopřávali malé radosti života. A vlastně každičký jeho okamžik.

Odkud se vzal název této kávové lahůdky?

Jak jinak než z Itálie! Slovo „affogato“ pochází z italského slovesa affogare, což v překladu znamená „utopit se“. Zní to možná trochu zvláštně, ale jakmile tento dezert ochutnáte, vše pochopíte. Bohaté, plné espresso se pomalu vsakuje do zmrzliny a vytváří v ní doslova kávovou řeku, která pomalu „utopí“ studený, krémový kopeček. Je to fascinující pohled a ještě jedinečnější chuť. Krémová, hladká textura vanilkové zmrzliny je dokonalým kontrastem k bohaté chuti espressa.

Co když kávu nepiji?

I když nejste pravidelným konzumentem kávy, Affogato byste měli dát šanci. Ve spojení se zmrzlinou totiž káva chutná úplně jinak, jemněji a sladčeji. Navíc i malé množství kávy vám dodá příjemnou vzpruhu. Pokud tedy hledáte netradiční zmrzlinový pohár, který vás osvěží a překvapí, tento zázračný dezert je ta správná volba.

Nemusí to být nutně vanilka

Samozřejmě můžete s příchutěmi zmrzliny experimentovat do sytosti. Nemusíte se držet pouze vanilky. Zkuste například čokoládovou, mátovou, lískooříškovou, karamelovou nebo sušenkovou. Pro dospělé můžete přidat i kapku likéru, jako je například Baileys, Kahlúa nebo Amaretto. Možností je opravdu mnoho a záleží jen na vaší fantazii. Pokud si chcete dopřát něco opravdu speciálního nebo oslnit své hosty na zahradní či klidně i zimní párty, Affogato je sázka na jistotu.

Recept na dokonalé Affogato

Příprava Affogata je neuvěřitelně rychlá a snadná.

Ingredience

  • 2 lžičky kvalitní mleté kávy (ideálně pro espresso)
  • 1 až 2 odměrky (asi ½ šálku) velmi studeného vanilkového gelata nebo zmrzliny dle vašeho výběru
  • Amaretto (nemusí být)

Instrukce

  1. Připravte si silné espresso z 1–2 čajových lžiček kávy a čtvrt šálku horké vody. Pokud nemáte kávovar na espresso, použijte silnou překapávanou kávu nebo kávu z moka konvičky.
  2. Velmi studené gelato nebo zmrzlinu vložte do malé mělké misky nebo sklenice. Ideálně předtím vychlaďte misku/sklenici v mrazáku, dokud nebude namrzlá a studená na dotek.
  3. Horkou kávu pomalu a tenkým pramínkem nalévejte přímo na zmrzlinu, tak aby rovnoměrně pokryla celý kopeček.
  4. Pokud chcete, přidejte kapku amaretta (mandlová příchuť se skvěle hodí).
  5. Nyní už nezbývá nic jiného než si vychutnat opravdu jedinečnou chuť tohoto úžasného kávového dezertu.

Zmrzlina a nápoje? Jde to dohromady

Zmrzlinu samozřejmě nemusíte konzumovat pouze s kávou ve formě Affogata. Existuje mnoho dalších lahodných nápojů se zmrzlinou, které se hodí nejen na letní měsíce:

  • Klasická káva se zmrzlinou
    Jednoduchá, ale stále oblíbená kombinace.
  • Americký Milkshake
    Věděli jste, že původní milkshake vůbec neobsahoval zmrzlinu a místo ní se do něj přidával alkohol? Dnes si ho snadno připravíte doma z mléka, zmrzliny a ovoce, čokolády nebo jiných oblíbených ingrediencí. Fantazii se meze nekladou.
  • Ledová tříšť
    Spojení drceného ledu s ovocem nebo ovocným sirupem je oblíbené zejména u dětí. Skvěle se hodí vodnaté druhy ovoce jako ananas, meloun, nektarinky nebo broskve. Stačí jen rozdrtit led, přidat ovocnou složku a případně i kousky ovoce.
  • Sorbet s Proseccem
    Předtím, než vznikla zmrzlina, byl sorbet. A dodnes si ho můžete vychutnávat. Pokud ho chcete využít jako nápoj, zkuste ho smíchat s proseccem – vznikne tak opravdu jedinečné letní osvěžení.
  • Frappé
    Nápoj z ledu, mléka, kávy a čokolády. Snadno si ho připravíte doma s pomocí šejkru nebo dvou sklenic.

Zdroje: