
Pokud jste milovníky opravdu lahodné zmrzliny a přitom si rádi vychutnáte šálek kávy, možná vás potěší také spojení těchto dvou věcí. Lahůdka s názvem Affogato. Jde o opravdu jednoduchý a lahodný dezert, který se skládá z horkého espressa přelitého přes kopeček zmrzliny. Vznikne tak kombinace smetanových a kávových chutí. Affogato je více než dezert. Je to prý způsob života. Připomínka toho, abyste si dopřávali malé radosti života. A vlastně každičký jeho okamžik.
Odkud se vzal název této kávové lahůdky?
Jak jinak než z Itálie! Slovo „affogato“ pochází z italského slovesa affogare, což v překladu znamená „utopit se“. Zní to možná trochu zvláštně, ale jakmile tento dezert ochutnáte, vše pochopíte. Bohaté, plné espresso se pomalu vsakuje do zmrzliny a vytváří v ní doslova kávovou řeku, která pomalu „utopí“ studený, krémový kopeček. Je to fascinující pohled a ještě jedinečnější chuť. Krémová, hladká textura vanilkové zmrzliny je dokonalým kontrastem k bohaté chuti espressa.
Co když kávu nepiji?
I když nejste pravidelným konzumentem kávy, Affogato byste měli dát šanci. Ve spojení se zmrzlinou totiž káva chutná úplně jinak, jemněji a sladčeji. Navíc i malé množství kávy vám dodá příjemnou vzpruhu. Pokud tedy hledáte netradiční zmrzlinový pohár, který vás osvěží a překvapí, tento zázračný dezert je ta správná volba.
Nemusí to být nutně vanilka
Samozřejmě můžete s příchutěmi zmrzliny experimentovat do sytosti. Nemusíte se držet pouze vanilky. Zkuste například čokoládovou, mátovou, lískooříškovou, karamelovou nebo sušenkovou. Pro dospělé můžete přidat i kapku likéru, jako je například Baileys, Kahlúa nebo Amaretto. Možností je opravdu mnoho a záleží jen na vaší fantazii. Pokud si chcete dopřát něco opravdu speciálního nebo oslnit své hosty na zahradní či klidně i zimní párty, Affogato je sázka na jistotu.
Recept na dokonalé Affogato
Příprava Affogata je neuvěřitelně rychlá a snadná.
Ingredience
- 2 lžičky kvalitní mleté kávy (ideálně pro espresso)
- 1 až 2 odměrky (asi ½ šálku) velmi studeného vanilkového gelata nebo zmrzliny dle vašeho výběru
- Amaretto (nemusí být)
Instrukce
- Připravte si silné espresso z 1–2 čajových lžiček kávy a čtvrt šálku horké vody. Pokud nemáte kávovar na espresso, použijte silnou překapávanou kávu nebo kávu z moka konvičky.
- Velmi studené gelato nebo zmrzlinu vložte do malé mělké misky nebo sklenice. Ideálně předtím vychlaďte misku/sklenici v mrazáku, dokud nebude namrzlá a studená na dotek.
- Horkou kávu pomalu a tenkým pramínkem nalévejte přímo na zmrzlinu, tak aby rovnoměrně pokryla celý kopeček.
- Pokud chcete, přidejte kapku amaretta (mandlová příchuť se skvěle hodí).
- Nyní už nezbývá nic jiného než si vychutnat opravdu jedinečnou chuť tohoto úžasného kávového dezertu.
Zmrzlina a nápoje? Jde to dohromady
Zmrzlinu samozřejmě nemusíte konzumovat pouze s kávou ve formě Affogata. Existuje mnoho dalších lahodných nápojů se zmrzlinou, které se hodí nejen na letní měsíce:
- Klasická káva se zmrzlinou
Jednoduchá, ale stále oblíbená kombinace. - Americký Milkshake
Věděli jste, že původní milkshake vůbec neobsahoval zmrzlinu a místo ní se do něj přidával alkohol? Dnes si ho snadno připravíte doma z mléka, zmrzliny a ovoce, čokolády nebo jiných oblíbených ingrediencí. Fantazii se meze nekladou. - Ledová tříšť
Spojení drceného ledu s ovocem nebo ovocným sirupem je oblíbené zejména u dětí. Skvěle se hodí vodnaté druhy ovoce jako ananas, meloun, nektarinky nebo broskve. Stačí jen rozdrtit led, přidat ovocnou složku a případně i kousky ovoce. - Sorbet s Proseccem
Předtím, než vznikla zmrzlina, byl sorbet. A dodnes si ho můžete vychutnávat. Pokud ho chcete využít jako nápoj, zkuste ho smíchat s proseccem – vznikne tak opravdu jedinečné letní osvěžení. - Frappé
Nápoj z ledu, mléka, kávy a čokolády. Snadno si ho připravíte doma s pomocí šejkru nebo dvou sklenic.
Zdroje: