
Zkoušeli jste si někdy vyrobit vlastní zmrzlinu? Není to ve skutečnosti tak těžké, jak by se mohlo zdát. A výsledek je často opravdu fascinující. Domácí zmrzlina je totiž jedinečný a mnohdy chutná lépe než komerční zmrzlina z obchodu nebo cukrárny. Aby ne. Jen vy určíte, jakou bude mít příchuť a jak bude chutnat. Se základem si nemusíte lámat hlavu, stačí si pořídit naši univerzální smetanovou směs a můžete začít kouzlit. Snadno, chutně a podle vašich představ. Že to už nebude opravdu domácí? Ale kdepak! Vy totiž určíte finální podobu a příchuť. Navíc, pro výrobu našich zmrzlinových směsí nepoužíváme geneticky modifikované suroviny.
Proč je domácí zmrzlina ta nejlepší volba?
- Vytvoříte zmrzlinu, kterou nenajdete v žádném obchodě ani cukrárně.
- Snadno si vyhrajete s množstvím cukru a budete mít plně pod dohledem veškeré použité suroviny, které přidáte.
- Můžete vyzkoušet jakoukoliv příchuť a jejich kombinace. Cokoliv vás napadne.
- Překvapíte nejen svou rodinu, ale také přátelé mraženými pochoutkami. Zmrzlinu lze využít také k výrobě dezertů.
Další příchutě zmrzlinových směsí najdete v sekci E-shop
Stroj na zmrzlinu? Není třeba!
Ačkoli už několik staletí známe stroje na zmrzlinu a v posledních letech se samozřejmě rozšířily i pro domácí použití, my žádný speciální zmrzlinovač potřebovat nebudeme. Vystačíme si s tím, co máme doma. Koneckonců, jak myslíte, že se vyráběla zmrzlina předtím, než byl vynalezen speciální stroj? Ano, s přístrojem by byla zmrzlina hladší a měla jemnější strukturu, ale kousky jsou mnohdy v ledovém dezertu žádoucí. Záleží jen na vás, jakou strukturu domácí zmrzliny vytvoříte.
V podstatě jediné, co budete potřebovat k výrobě zmrzliny, je šlehač a samozřejmě také mrazák. Bez toho se neobejdete v žádném případě. Pokud však nemáte stroj na zmrzlinu a chcete, aby byla vaše domácí zmrzlina opravdu luxusní, budete muset stloukat zmrzlinu při zmrazování. Do směsi je totiž vhodné zakomponovat velké množství vzduchových bublin. Zmrzlinový základ stačí během zmrazování několikrát energicky promíchat vidličkou, případně ručním mixérem. Promíchání je vhodné vždy po 45 minutách.
Ledové krystalky? Zbavte se jich
Jednou z největších překážek ve výrobě zmrzliny je tvorba nepříjemných ledových krystalků. Ty mají tendenci se během mražení zvětšovat, pokud je ve zmrzlinové směsi příliš mnoho vody a pokud počáteční zmrazení trvalo příliš dlouho. Problém se dá řešit nejen promícháváním, máte i další možnosti.
- Pohrajte si s přísadami. Přidejte tuk nebo cukr, případně trochu alkoholu. Vyšší obsah tuku ve smetaně totiž znamená lepší schopnost zadržovat vzduch. Více tuku v základu zmrzliny do určité míry zlepšuje stabilitu i texturu a eliminuje tvorbu ledových krystalků. Bohužel však příliš mnoho tuku také znamená, že zmrzlina může mít mastnou a zrnitou strukturu. Je tedy důležité dbát na to, aby se šlehačka nevyšlehala příliš do tuha. Nechcete přece utlouct máslo. Velký obsah tuku také maskuje jiné chutě.
- Místo mléka nebo smetany použít kondenzované mléko, případně sušené odstředěné mléko. Tyto ingredience mohou pomoci zlepšit texturu a zabránit krystalizaci ledu.
- Cukr proti krystalizaci. Přidáním cukru zabráníte krystalizaci ledu. Mnohem více než obyčejný bílý cukr vám přitom pomůže glukózový sirup nebo med. Alkohol jako prevence. Krystalizaci ledu zabrání také přidání určitého množství alkoholu. Obvykle se přidává neutrální alkohol, jako je například vodka.
Zdroje: