
Když se řekne zmrzlina, každý si asi vybaví Itálii. Ani Itálie ani jiné jižní státy Evropy však nejsou těmi, kdo by spotřebovával nejvíce zmrzliny. Zní to opravdu zvláštně, ale prim ve spotřebě zmrzliny hrají Finové a Švédové. Pokud se však budeme bavit o světové spotřebě, pak jednoznačně vedou Američané a v závěsu za nimi jsou Australané. S jistotou můžeme říci, že zmrzlina patří k nejoblíbenějším letním dezertům na celém světě. Kterou příchuť byste tipovali jako obecně nejoblíbenější? Trefa! Vanilková a čokoládová. Jak je to však s oblíbenými příchutěmi v Itálii, kde se zmrzlina prodává takřka na každém rohu?
Gelato není obyčejná zmrzlina
Přestože zmrzlina nepochází z Itálie a tato země byla v minulosti ve vývoji chladivé pochoutky poněkud pozadu, italské gelato dnes chutná tak jako nikde jinde na světě. A to není jen prázdná fráze. Italské gelato je celosvětově populární pro svou krémovou, bohatou texturu a intenzivní chuť. Je považováno za rafinovanější a řemeslnější verzi zmrzliny. Hlavní rozdíl spočívá ve složení: Gelato se vyrábí převážně na bázi mléka, cukru a vajec, zatímco běžná zmrzlina obsahuje vyšší podíl smetany. Nižší obsah tuku dává italskému gelatu hladší a měkčí texturu, která se rozplývá na jazyku.
Gelato se vyrábí v široké škále příchutí. Kromě klasických jako vanilka, čokoláda a jahoda můžete ochutnat třeba pistáciovou zmrzlinu, nebo gelato s příchutí stracciatella či tiramisu. A co teprve opravdu netradiční příchutě jako levandule nebo šafrán? Možností je nepřeberné množství.
Jaké jsou ale ty nejoblíbenější příchutě zmrzliny v Itálii? Podívejte se na seznam těch nejlepších chutí. Třeba se inspirujete a doma si vytvoříte neotřelou příchuť zmrzliny, kterou milují Italové.
10 nejlepších příchutí zmrzliny, které lze v Itálii vyzkoušet:
- Crema (zkrátka plná smetanová chuť),
- Cioccolato (opravdu čokoládová zmrzlina),
- Pistacchio (světle zelená zmrzlina, kterou si nezamiluje každý),
- Stracciatella (vanilková zmrzlina s kousky pravé čokolády),
- Mandorla (skvělý tip pro milovníky oříšků, mandlová zmrzlina),
- Limone (osvěžující citron v Itálii je zkrátka nejlepší),
- Fragola (jahodová zmrzlina chutná většinou dětem),
- Spumoni (různobarevná zmrzlina s ořechy a ovocem),
- Bacio (čokoládová zmrzlina s kousky lískových oříšků),
- Frutti di scusa (ovocná zmrzlina).
Gelato má dlouhou historii a svá tajemství
V italských tradicích je výroba speciální zmrzliny hluboce zakořeněná. Ale jak poznáte, že jíte opravdové řemeslné italské gelato? Tady je pár tipů, na které se zaměřit:
- Přírodní barva – Dobrá zmrzlina by měla mít přirozenou barvu, bez umělých barviv. Například pistáciová by neměla být křiklavě zelená, ale spíše tlumená.
- Správná konzistence – Gelato by nemělo být ani příliš světlé, ani průhledné. Mělo by být středně tuhé, krémové a vláčné.
- Čerstvost – Správné řemeslná zmrzlina je vždy čerstvá, vyrobená z čerstvého mléka a smetany.
- Bez konzervantů – Pravé domácí gelato by v žádném případě nemělo obsahovat konzervační látky.
- Způsob skladování – Gelato se obvykle prodává ve vitríně v gelaterii a je skladováno při mírně vyšší teplotě než tradiční zmrzlina.
Gelato se nabírá buď do šálku, nebo do kornoutu. Na většině míst se také zdobí čerstvým ovocem, ořechy nebo kopečkem šlehané smetany. Opravdoví znalci však doporučují ochutnat příchutě „ve vaně“, tedy v keramické nebo plechové nádobě. Prý jedině tak pocítíte plnou chuť bez kontaminace a dalších podivných směsí. Pokud jste spíše vyznavači kornoutů, nenechte si to zkazit. Vždy se však ujistěte, zda jsou kornouty křupavé a čerstvé.
Srovnání s Amerikou
Oblíbené příchutě pravé italské zmrzliny už známe. Jak je to však v Americe, kde se konzumuje nejvíce zmrzliny na celém světě? Jednoznačně vede vanilková. Tu miluje 29 % lidí. Hned za ní je v žebříčku čokoládová. Ta je však oblíbená u necelých 9 % obyvatel. Zajímavá je však třetí příčka. Tu v Americe obsadila máslovo-pekanová zmrzlina. Pro nás zcela netradiční příchuť. Až potom je na seznamu jahodová zmrzlina, neapolská zmrzlina a zmrzlina s čokoládovými kousky. Žebříček pokračuje francouzskou vanilkou, Cookie and Cream, vanilkovou zmrzlinou s čokoládovým karamelem a zmrzlinou s příchutí pralinky a pekanové ořechy.
Kterou z těchto netradičních příchutí byste ochutnali? Zkuste si některou z nich vyrobit doma za pomoci základní smetanové směsi na zmrzlinu. Pak už stačí přidat jen pralinky, pekanové ořechy nebo čokoládový karamel a vytvoříte si zmrzlinu, kterou u nás jen tak někde nekoupíte! Je to opravdu jen na vás a vaší chuti experimentovat.
Zdroje:
- https://itesco.cz/hello/clanek/neni-zmrzlina-jako-zmrzlina-nanuk-vznikl-nahodou/18611/
- https://www.idealista.it/en/news/lifestyle-italy/2023/06/06/2507-most-popular-ice-cream-flavours-italy
- https://www.frigomat.cz/inspirace-vasi-cukrarnu-10-nejpopularnejsich-prichuti-zmrzli/
- Obrázek: Icecream Cone“ od Patryk Dziejma/ CC0 1.0